۱۳۸۷ اردیبهشت ۲۶, پنجشنبه

انواع استراتژي بنگاه هاي كسب و كار


يك شركت تجاري معمولا سه نوع استراتژي را مورد بررسي قرار مي دهد.
1- بنگاه : توصيف جهت گيري كلان شركت در راستاي نگرش كلي آن شركت
2- كسب و كار : در سطح محصولات يا واحد كسب و كار
3- وظيفه اي : توسط يك حوزه وظيفه اي مانند بازاريابي يا تحقيق و توسعه براي تحقق اهداف و استراتزيهاي بنگاه
1- Corporate strategy

بنگاه(Corporate strategy -)به توصيف جهت گيري كلان شركت در راستاي نگرش كلي آن شركت به رشد و مديريت انواع كسب و كار و خطوط توليد مي پردازد.
استراتژي بنگاه تشكيل مي شود :
هدايتي Directional
تجزيه و تحليلPortfolio Analysis
سرپرستيParenting

A Corporations Directional Strategy is composed of three general orientations
Sometimes Called Grand Strategy))
Growth Strategies – Stability Strategies- Retrenchment Strategies

رشد – ثبات – كاهش

2- Business strategy
كسب و كار(Business) در سطح محصولات يا واحد كسب و كار اجراء مي شود و بر بهبود موقعيت رقابتي كالاها و خدمات در يك صنعت خاص يا يك بخش بازار خاص تاكيد دارد
(مشاركتي Cooperative– رقابتي Competitve )
3- Functional strategy
وظيفه اي (Functional) توسط يك حوزه وظيفه اي مثل بازار يابي يا تحقيق و توسعه براي تحقق اهداف و استراتژي هاي بنگاه و كسب و كار از طريق به حداكثر رساندن بهره وري منابع ، اعمال مي گردد.





استراتژی و متدهای متداول

Startegy
استراتژی : عبارت است از طرح جامع و مادر شرکت که نشان می دهد شرکت چگونه به ماموریت و اهداف دست می یابد.

انواع متداول استراتژی عبارتند از :
1- استراتژی ها ی یکپارچگی ( رو به جلو – رو به عقب – افقی )
2- استراتژی های تمرکز
3- استراتژی های رشد
4- استراتژی های ثبات
5- استرتژی های کاهش قدم سوم :
پس از تدوین استراتژی، لازم است این استراتژی به مولفه های کوچکتری تقسیم شوند. این مولفه اهداف نام دارند. اهداف قسمت های اساسی استراتژی هستند.برای مثال شرکت ساوت وست ایر لاین استراتژی خود را در جهت رقابت موفق در بازار خطوط پر جمعیت تجاری تدوین کرده است .
تدوین استراتژی شامل تعریف ماموریت شرکت ، تعیین اهداف قابل تحصیل ، طراحی استراتژی ها و تعیین رهنمودهای مربوط به سیاستها ( خط مشی ) می باشد.

Mission( Reason for Existence
ماموریت سازمان – مقاصد آن سازمان است . در واقع فلسفه وجودی آن
ماموریت را می توان گسترده یا محدود تعریف کرد. یک بیانیه ماموریت گسترده ، بیانیه ای کلی و مبهم است که نشان می دهد شرکت چیست مثال (به بهترین شکل منافع مالکان مشترک ، مشتریان و کارکنان را تامین کردن )
اجزاء ماموریت سازمان عبارتند از :
1- مشتریان
2- محصول
3- فناوری
4- بازارها
5- توجه به مردم
6- توجه به کارکنان
7- حوزه جغرافیایی

Objectives
اهداف عملیاتی عبارت است از نتایج پایانی فعالیت برنامه ریزی شده و بیان می دارد که چه چیزی ، چه موقع باید انجام بشود و باید در صورت لزوم و امکان کمی بشود. دست یابی به اهداف عملیاتی شرکت باید موجب موفقیت ماموریت شرکت شود.

Policies

سياستها (خط مشي ها)رهنمودي گسترده و كلي است براي تصميم گيري كه دو مرحله تدوين (تعيين استراتژي ) و اجراي استراتژي را به يكديگر پيوند مي دهد.


Mission( Reason for Existence)


Objectives(What Results to accomplish by when )


Strategies( Plan to achieve the the mission & objectives)


Policies( Broad guidelines for decision making)



کارت ارزیابی متوزان ( Balance Score Card )

یکی از روشهای نوین و مفیدی است که کنترل استراتژیک در سازمان را برمبنای عوامل حیاتی آن امکان پذیر می سازد. و به اختصار BSC معروف است .
کارت ارزیابی متوازن چیست ؟
کارت ارزیابی متوازن یک مفهوم نوین مدیریتی می باشد که به همه مدیران در همه سطوح کمک می کند تا بتواند فعالیتهای کلیدی خود را پایش و کنترل نمایند. روبرت کاپلان (R.KAPLAN) و دیوید نورتون ( (D.NORTON آفرینندگان این شاهکار عرصه کنترل استراتژیک به شمار می روند. آنهاپیشنهاد کردند که مدیران ، اطلاعاتی در خصوص چهار منظر (Perspective) را در یک کارت جمع آوری نمایند و به تحلیل آنها بپردازند. این چهار منظر عبارتند از: - منظر مشتری - منظر فرایندهای داخلی کسب و کار - منظر رشد و نوآوری و یادگیری سازمانی - منظر مالی به عبارت دیگر سازمان به چهار سوال اساسی زیر پاسخ می دهد :
1- مشتریان چگونه به سازمان می نگرند؟
2- سازمان در چه زمینه هایی قابلیت اساسی دارد؟
3- آیا سازمان توانایی بهبود و ایجاد ارزش را دارد؟
4 - سهام داران چگونه به سازمان می نگرند؟
روبرت کاپلان و دیوید نورتون در مورد مزایای کلیدی BSC برای سازمان را چنین بر می شمارند :
1 - ایجاد امکان کنترل جامع سازمان از طریق معیارهای کلیدی
2- یکپارچگی میان طرحها ی سازمان
3- تقسیم استراتژی به عوامل قابل اندازه گیری در سطح کسب و کار

کنترل و بازبيني - Evaluation And Control

کنترل و ارزیابی : فرایندی است که توسط آن بر فعالیتها و نتایج عملکرد شرکت نظارت می شود تا بتوان عملکرد واقعی شرکت را با عملکرد مطلوب مقایسه کرد.
فرآیند کنترل و ارزیابی :
1- تعیین موضوع ارزیابی : مدیران ارشد و مدیران عملیاتی باید آن دسته از فرآیندهای اجراء و نتایجی را که می خواهد کنترل و ارزیابی کنند مشخص می کنند. و به دو چیز بستگی دارد الف - واحد سازمانی که باید ارزیابی شود ب - اهداف مورد نظر
2- تعیین استانداردها و معیارهای ارزیابی : استانداردهای که برای اندازه گیری عملکرد مورد استفاده قرار می گیرند، شرح دقیق و مفصل اهداف استراتژیکی اند.
3- ارزیابی عملکرد واقعی : باید در زمان مقرر عملکرد واقعی را ارزیابی و اندازه گیری کرد.
4- عملکرد واقعی با استانداردها مقایسه گردد. اگر عملکرد واقعی در رنج تغییرات مطلوب واقع گردیده فرآیند ارزیابی متوقف گردد
5- انجام عملیات اصلاحی : اگر نتایج عملکرد واقعی با نتایج پیش بینی فاصله زیادی دارد ، باید اقدامات اصلاحی را برای تصحیح انحرافات و پیش گیری از وقوع مجدد خطاها بکار بسته و فرآیند را از مرحله 3 آغاز نمود.

کنترل عبارت از اطمینان از مطابقت عمکرد با برنامه و مقایسه عملکرد واقعی با استانداردهای از قبل تعیین شده می باشد. اگر تفاوت قابل ملاحظه ای بین عملکرد موردنظر و واقعی وجود داشته باشد،‌ مدیر باید وظایف اصلاحی را انجام دهد . اهداف بدون کنترل تحقق نخواهند یافت، کنترل فرایند ایجاد و اجرای مکانیزم هایی برای اطمینان از حصول اهداف می باشد. شاید به جرأت بتوان ادعا کرد انجام هیچ فعالیتی در سازمان قرین توفیق نخواهد بود مگر آنکه کنترل های لازم نسبت به آن به عمل آمده باشد.به کمک کنترل است که مدیریت نسبت به نحوه تحقق هدفها و انجام عملیات آگاهی یافته و قدرت! پیگیری و عنداللزوم سنجش و اصلاح آنها را پیدا می کند. کنترل ابزار کار مدیران در رده های مختلف سازمان از مراتب عالی تا رده های سرپرستی است و لزوم آن را در مراتب مختلف به سادگی می توان احساس کرد. سازمان بدون وجود یک سیستم مؤثر کنترل در تحقق مأموریتهای خود موفق نبوده و نمی تواند از منابع خود به درستی استفاده‌کند .

شناسايي از طريق فرکانس راديويي (RFID)

اصولاً به هر سيستمي كه قادر به خواندن و تشخيص اطلاعات افراد يا كالاها باشد سيستم شناسايي يا Identification System گفته ميشود. بطور كلي شناسايي خودكار و نگهداري داده ها (AIDC) روشي است كه طي آن تجهيزات خواه سخت افزاي يا نرم افزاري قادر به خواندن و تشخيص داده ها بدون كمك گرفتن از يك فرد هستند. باركدها، كدهاي دو بعدي، سيستم هاي انگشت نگاري ، سيستم شناسايي با استفاده از فركانس راديويي، سيستم شناسايي با استفاده از قرنيه چشم و صدا و … از جمله اين راهكارها در اين مقال ميباشند. يكي از جديد ترين مباحث مورد توجه دانشمندان جهت شناسايي افراد يا كالاها استفاده از سيستم شناسايي با استفاده از فركانس راديويي يا RFID ميباشد.RFID كه مخفف سه واژه Radio Frequency Identification است؛ امروزه توسط فروشگاه هاي زنجيره اي بزرگي چون “وال مارت” و “مک دونالد” و نيز سازمانهاي مهمي چون “وزارت دفاع ايالت متحده آمريكا” استفاده شده و امتحان خود را به خوبي پس داده است.
RFID به مدیران كمك می كند تا به سرعت به موارد ذیل دست یابند:
1- مقدار موجودی کالا در انبار؛
2- میزان تحویل محصولات ارايه شده به مشتری؛
3- ارايه مراحل عملیاتی شدن سفارشات مشتریان؛
4- ارايه جزییات بهره‌وری كاركنان؛
5- ارايه گزارش كالاهای حمل شده در دوره‌های زمانی مختلف در انبار.
برای مدیران سیستم :
مدیریت مبتنی بر RFID این امكان را فراهم می آورد تا بر خلاف حالت غیر اتوماتیك، مدیران بتوانند گزارش میزان كالایی را كه در هر یك از مراحل تولید موجود است را بدانند. در این سیستم فروشندگان به راحتی می توانند مطلع شوند چه مقدار كالا در دسترس داشته و بدین ترتیب ارتباطشان با انباردار ودر نهایت با مشتری بهبود می یابد.
براي درك بيشترمطلب تصور کنید که وارد یک فروشگاه زنجیره ای شده اید و اقلام مورد نیاز خود را داخل چرخ دستی (trolley) قرارداده اید. صندوق دار با استفاده از بار کد میبایستی که تک تک اقلام داخل سبد را برداشته و اطلاعات آن را توسط بارکد خوان (Barcode Reader) یکی یکی به داخل رایانه وارد کند تا فاکتور اقلام انتخابی شما صادر گردد. بسیاری از اوقات بدلیل آنکه تعداد کالاهای خریداری شده بسیار زیاد میباشند؛ صفهای طولانی ای در فروشگاه های زنجیره ای تشکیل میشود.تازه ، گاهی اوقات نیز مخدوش شدن علائم بار کد، از خواندن اطلاعات جلوگیری میکند ، که این خود موجب مشکلات بیشتری میشود.با این فن آوری جدید یعنی RFID شما سبد کالای خود را برمیدارید و بدون اینکه مجبور به ایستادن در صفهای طولانی شوید و یا حتی بدون اینکه مجبور باشید اقلام خریداری شده را به صندوقدار یا نگهبان نشان دهید، از در خارج میشوید. چرا؟ چون برچسب روی کالا دیگر بارکد (Barcode) نیست بلکه از نوع RFID میباشد و خودش با فرستان علائم رادیویی کلیه اطلاعات جاری خود از قبیل تعداد، قیمت، وزن، ... را به کامپیوترهای موجود در درهای خروجی مخابره میکند.این برچسبها دارای دو بخش تراشه و آنتن هستند و دارای عملکرد بسیار ساده ای می باشند؛ تراشه اطلاعات را از طریق آنتن منتشر میکند و حسگرهایی در اطراف قرار دارند ،این اطلاعات را دریافت میکنند.از جمله مهمترین محاسن آن کاهش سرقت یا دزدی و محاسبه سریعتر تعداد کالاهای موجود در انبار بدون نیاز و کمک به نیروهای انسانی است.اما تنها اشکال این فن آوری گران بودن آن است، اگر چه روزگاری میرسد که تمامی اشیاء و کالاها این برچسب ها را مثل بارکد خواهند داشت.بطور کلی RFID یا سیستم شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی سامانه ی شناسایی بی سیمی است که قادر به تبادل داده ها بوسیله برقراری اطلاعات بین یک Tag که به یک کالا ، شئ یا .. متصل شده است و یک بازخوان (Reader) می باشد. اصولاً سامانه های RFID از سیگنالهای الکترونیکی و الکترو مغاطیسی برای خواندن و نوشتن داده ها بدون تماس بهره گیری می کنند.Tag ها وسیله شناسایی متصل شده به کالایی است که ما میخواهیم آن را رد یابی کنیم وبازخوان ها (Reader) ها وسایلی هستند که حضور برچسب ها را در محیط تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی میکنند.با توجه به اینکه این سیستمها بر مبنای تغییرات امواج مغناطیسی و یا فرکانس های رادیویی کار میکنند، جهت تقویت سیگنالهای موجود در محیط گاهی اوقات از آنتن (تقویت کننده سیگنال) نیز استفاده میشود.
تجهیزات مورد نیاز:
بطور کلی فن آوری RFID از تجهیزات ذیل جهت پیاده سازی بهینه خود کمک میگیرد:
1 - انواع برچسب Tag.
2- انواع خواننده بر چسب Reader.
3-انواع نویسنده اطلاعات Printer.
4- آنتن- تقویت کننده سیگنال
5- نرم افزار مدیریت اطلاعات
6- بانک اطلاعاتی، ساختار شبکه اطلاعاتی
Tag ها وسیله شناسایی متصل شده به کالا، شئ، فردی هستند که ما میخواهیم آنرا رد یابی کنیم.
Readerها وسایل الکترونیکی هستند که حضور Tag ها را در محیط تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی میکنند.
مزایای استفاده از فن آوری RFIDمزایا استفاده از این تکنولوژی به شرح ذیل میباشد:
1.کاهش هزینه ها (کاهش فعالیت های دستی و افزایش سرعت
2- .اتوماسیون (بدون توقف
3.کاهش خطا
4- کنترل فرایندهای غیر قابل رویت
5.امکان به روز رسانی بر چسب ها بدون دخالت دست
6.امنیت
7.یکپارچگی
نمونه هايي از كاربرد RFID
مدیریت بار مسافران :
شناسایی و کنترل بار و اثاثیه مسافران با استفاده از فرکانسهای رادیویی RFIDدر دسامبر سال 2004 همایشی با شرکت اعضاء یاتا و با هدف زمینه سازی کاربردی IT در شرکتهای هواپیمایی در خاور میانه برگزار گردید که البته عمده توجه خود را بر تسهیل امور صنعت هواپیمایی معطوف نمود. پروژه سوم تائید شده در این مجمع با عنوان شناسایی و کنترل بار و اثاثیه مسافران با استفاده از فرکانسهای رادیویی RFID به اعضاء معرفی گردید. پروژه سوم، شناسایی و کنترل بار و اثاثیه مسافران با استفاده از مهمترین بخشهای بررسی شده درباره این پروژه در ذیل ارائه شده است:هدف از بکارگیری فرکانسهای رادیویی جهت شناسایی و کنترل بار و اثاثیه مسافران، ترویج و توسعه فناوری RFID به منظور بهبود مدیریت و سازماندهی فرآیندهای مختلف اداره بار نظیر جداسازی، دسته بندی و حمل و نقل اثاثیه مسافران و جلوگیری از خسارات احتمالی یا مفقود شدن این محموله ها می باشد. در عین حال بکارگیری سیستم RFID موجب کاهش هزینه های شرکتهای هواپیمایی و ارتقاء سطح خدمات ارائه شده به مشتریان میگردد. اما منظور از برچسب های شناسایی و کنترل با فناوری RFID چیست؟این برچسبها در شکلهای استانداردی ارائه میگردند و یک تراشه که توانایی شناسایی فرکانس های رادیویی را دارا میباشد، داخل این برچسب ها جا سازی گردیده است.در عین حال این تراشه ها ظرفیت ذخیره داده های جدیدتر را نیز دارا میباشند. استفاده از RFID در مدیریت بار مسافران سبب کاهش خسارات احتمالی یا فقدان بار و اثاثیه مسافران میگردد و در عین حال فرودگاهها، سیستمهای سریعتر و ارزانتری را در مدیریت و سازماندهی هندلینگ بار در اختیار خواهند داشت. از سوی دیگر هزینه های شرکتهای هواپیمایی در امور هندلینگ بار نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند و در عین حال امنیت محموله ها و اثاثیه مسافران ارتقاء و زمان مورد نیاز برای انجام امور شناسایی و کنترل بار و اثاثیه به حداقل خواهد رسید.مراحل طرح اجرایی RFID برای کنترل و شناسایی اثاثیه مسافران از سوی ایکائو بشرح ذیل میباشد:1.تشخیص و تعیین فرودگاههای مورد نظر و بررسی شبکه های ورودی، خروجی و عبوری 2.مدیریت و سازماندهی ذینفعان و همکاران اجرای طرح، شامل شرکتهای هواپیمایی، فرودگاهها و شرکت های هندلینگ بار3.ارزیابی و تخمین هزینه های نصب و راه اندازی کامل سیستم4.ارائه مدل اقتصادی مناسب برنامه ریزی برای تامین منابع مالی مورد نیاز به گونه ای که منافع تمامی همکاران و ذینفعان اجرای طرح در نظر گرفته شود.این سیستم به راحتی با چسباندن Tag بر روی بار مسافران و قراردادن یک سری آنتن و در نهایت Reader در اطراف ونیز قفسه های نگهداری بار مسافران به راحتی قابل اجرا میباشد.-
مدیریت دام و گوشت :
شاید به جرات بتوان گفت که یکی از قدیمیترین کاربردهای استفاده از فن آوری RFID در ردیابی و کنترل حرکت حیوانات اهلی مخصوصاً گاوهای شیرده بوده است. امروزه بصورت یک جریان کاملاً متداول، حیوانات همزی و اهلی بوسیله کپسولهای قابل تزریق و یا Tag هایی که به گوش حیوانات متصل می شود؛ به این فن آوری مجهز می شوند.این Tag ها به جهت شناسایی حیوانات اهلی گم شده، مرتب کردن، مراقبت کردن و نگهداری پیشینه درمانی حیوانات اهلی بکار برده میشود.البته این فن آوری درسالهای اخیر در صنایع کشاورزی و دارویی کاربرد وسیعی پیدا کرده است. اطلاعات مربوط به حیوانات اهلی، مواد غذایی و دارویی در مواقع بحرانی برای سلامتی جوامع بشری بسیار مفید میتواند باشد.- کنترل ورود و خروج وسایط نقلیهیکی دیگر از کاربردهای بسیار شایع استفاده از فن آوری RFID کنترل ورود و خروج وسایط نقلیه در محلهایی است که امنیت ورود و خروج ماشینها بسیار مهم و ضروری بنظر میرسد.این سیستم با چسباندن یک Tag برروی وسیله نقلیه و قراردادن کلیه اطلاعات مربوط به این وسیله در حافظه آن امکان پذیر میشود.قبل از رسیدن وسیله نقلیه به درب ورودی یا خروجی ؛ ماشین از محلی که در آن یک آنتن جهت دریافت اطلاعات Tag چسبیده شده بر روی وسیله نقلیه وجود دارد؛ عبور میکند. دستگاه Reader اطلاعات موجود بر روی Tag را از آنتن بازخوانی میکند و در صورتی که اطلاعات موجود بر روی Tag نشانگر مجوز ورود یا خروج باشد، گیت ورودی یا خروجی باز میشود.در صورتی که هیچ گونه برچسبی بر روی ماشین وجود نداشته باشد و یا در صورتیکه اطلاعات موجود بر روی Tag نشانگر مجوز عدم خروج یا ورود باشد، افراد امنیتی مستقر در محل درب ورودی یا خروجی گیت جهت بارزسی وسیله نقلیه اقدام میکند.- مدیریت کتابخانه ها و کتاب ها ازجمله کاربردهای جالب فن آوری RFID کاربرد وسیع آن در کتابخانه های بزرگ میباشد.با چسباندن یک Tag (که کلیه مشخصات کتاب در آن ذخیره سازی شده است) بر روی کتاب و قراردادن یکسری از آنتن ها و Reader ها در محل کتابخانه میتوان از مزایای ذیل بهره جست:الف- جلوگیری از سرقت کتاب های موجودب- اجرای سیستم خودکار بازگشت و حتی خروج کتابها از کتابخانهج- پیگیری و کنترل چیدمان صحیح کتابها در قفسه های مربوط به خودشان -
کاربرد فن آوری RFID در مباحث پزشکی :
فن آوری RFID در مباحث پزشکی کاربردهای بسیار گسترده ای دارد. این فن آوری بسیار جالب از هنگام ورود بیمار توسط یک دستبند که کلیه اطلاعات بیمار در آن قرار میگیرد در یک بیمارستان مجهز آغاز میشود.ثبت و یا ذخیره سازی اطلاعات بیمار از قبیل نام و آدرس، تاریخ پذیرش و بستری و نیز نوع بیماری ،پزشک معالج ،نوع عمل جراحی و .... در پایین آوردن اشتباهات و خسارات جبران ناپذیر در بیمارستان نقش حیاتی دارد.همچنین فرارو یادزدیده شدن بیمار از بیمارستان با همین فن آوری تقریباً غیر ممکن بنظر می رسید. جلوگیری ازجابجا شدن اطفالی که تازه بدنیا آمده اند از جمله کابردهای بسیار حساس این فن آوری میباشد. همچنین در محل های نگهداری دارو، با چسباندن برچسب داروها میتوان از میزان مصرف، تاریخ مصرف داروها به راحتی باخبر شد.
نقل از سايت و وبلاگ هاي زير

سازمان چيست ؟

در مورد سازمان تعاريف بسياري ارائه شده است. كلاسيك ها بر نقش ساختار در سازمان تاكيد مي كنند و نئو كلاسيك ها به انسان توجه اساسي دارند. سازمانهاي مكانيكي ، سازمانهاي ارگانيكي ، سازمان يادگيرنده ، سازمان به مثابه فرهنگ و انواع مختلفي از تعاريف ديگر كه هريك از زوايه اي خاص به سازمان مي نگرند. اما يكي از استعاره هاي جالب در مورد سازمان ، تشبيه سازمان به انسان است . دراين تفكر به سازمان به مثابه موجودي زنده نگريسته مي شود. اما در همه موجودات زنده ، بويژه انسان ، فاكتورهايي وجود دارد كه از آنها به عنوان علايم حياتي نام برده مي شود. ! آيا سازمان نيز علايم حياتي دارد؟ آيا آنچنان كه فشار خون و نبض انسان حامل پيام مرگ و زندگي مي توانند باشند ، مي توان با اندازه گيري نبض و فشار خون سازمان نسبت به سلامت يا عدم سلامت آن آگاهي يافت؟ چارچوب كارت ارزيابي متوزان ( Balance Score Card ) يكي از روشهاي نوين و مفيدي است كه كنترل استراتژيك در سازمان را برمبناي عوامل حياتي آن امكان پذير مي سازد. اين نوشتار به معرفي BSC و نحو پياده سازي آن در سازمان مي پردازد.

قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزار های رایانه ای و تشكيل نظام صنفي رايانه اي استانها

قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزار های رایانه ای قانون فوق مشتمل بر هفده ماده و یك تبصره در جلسه علنی روز یكشنبه مورخ چهارم دی ماده یكهزار و سیصد و هفتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ دهم دی ماه یکهزارو سیصدو هفتادو نه به تأیید شورای نگهبان رسیده است .

ماده 1- حق نشر، عرضه، اجرا و حق بهره برداری مادی و معنوی نرم افزار رایانه ای متعلق به پدیدآورنده آن است. نحوه تدوین و ارائه داده ها در محیط قابل پردازش رایانه ای نیز مشمول احكام نرم افزار خواهد بود. مدت حقوق مادی سی (30) سال از تاریخ پدیدآوردن نرم افزار و مدت حقوق معنوی نامحدود است.
ماده 2-در صورت وجود شرایط مقرر در قانون ثبت علائم و اختراعات، نرم افزار به عنوان اختراع شناخته می شود، آئین نامه مربوط به این ماده به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

ماده 3-نام، عنوان و نشانه ویژه ای كه معرف نرم افزار است از حمایت این قانون برخوردار است و هیج كس نمی تواند آنها را برای نرم افزار دیگری از همان نوع یا مانند آن به ترتیبی كه القای شبهه كند بكار برد در غیر این صورت به مجازات مقرر در ماده (13) این قانون محكوم خواهد شد.
ماده 4-حقوق ناشی از آن بخش از نرم افزاری كه به واسطه نرم افزارهای دیگر پدید می آید متعلق به دارنده حقوق نرم افزارهای واسط نیست.

ماده 5-پدیدآوردن نرم افزارهای مكمل و سازگار با دیگر نرم افزارها با رعایت حقوق مادی نرم افزارهای اولیه مجاز است.
ماده 6-پدیدآوردن نرم افزارها ممكن است ناشی از استخدام و یا قرارداد باشد در اینصورت:
الف- باید نام پدیدآورنده توسط متقاضی ثبت به مراجع یاد شده در این قانون به منظور صدور گواهی ثبت، اعلام شود.
ب - اگر هدف از استخدام یا انعقاد قرارداد، پدیدآوردن نرم افزار موردنظر بوده و یا پدیدآوردن آن جزء موضوع قرارداد باشد، حقوق مادی مربوط و حق تغییر و توسعه نرم افزار متعلق به استخدام كننده یا كارفرما است، مگر اینكه در قرارداد به صورت دیگری پیش شده باشد.
ماده 7-تهیه نسخه های پشتیبان و همچنین تكثیر نرم افزاری كه به طریق مجاز برای استفاده شخصی تهیه شده است چنانچه به طور همزمان مورد استفاده قرار نگیرد، بلامانع است.
ماده 8-ثبت نرم افزارهای موضوع مواد (1) و (2) این قانون پس از صدور تأییدیه فنی توسط شورای عالی انفورماتیك حسب مورد توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا مرجع ثبت شركتها انجام می پذیرد.


ماده 9-دعوای نقض حقوق مورد حمایت این قانون، در صورتی در مراجع قضایی مسموع است كه پیش از اقامه دعوی، تأییدیه فنی یادشده در ماده (8) این قانون صادر شده باشد.در مورد حق اختراع،علاوه بر تاییدیه مزبور، تقاضای ثبت نیز باید به مرجع ذیربط تسلیم شده باشد.

ماده 10-برای صدور تأییدیه فنی موضوع ماده (8) در مورد نرم افزارهایی كه پدیدآورنده آن مدعی اختراع بودن آن است، كمیته ای به نامه "كمیته حق اختراع" زیرنظر شورای عالی انفورماتیك تشكیل می شود. اعضای این كمیته مركب از سه كارشناس ارشد نرم افزار به عنوان نمایندگان شورای عالی انفورماتیك، نماینده سازمان ثبت اسناد و املاك كشور و یك كارشناس حقوقی به انتخاب شورای عالی انفورماتیك خواهد بود.

ماده 11-شورا مكلف است از صدور تأییدیه فنی برای نرم افزارهایی كه به تشخیص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خلاف اخلاق اسلامی و عفت عمومی و سلامت شخصیت كودكان و نوجوانان باشند خودداری كند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید ظرف دو هفته راجع به استعلام كتبی شورای عالی انفورماتیك اعلام نظر كند.

ماده 12- به منظور حمایت عملی از حقوق یاد شده در این قانون، نظم بخشی و ساماندهی فعالیت های تجاری رایانه ای مجاز، نظام صنفی رایآنه ای توسط اعضای صنف یاد شده تحت نظارت شورا به وجود خواهد آمد. مجازات های مربوط به تخلفات صنفی مربوط، برابر مجازات های جرایم یاد شده در لایحه قانونی امور صنفی -مصوب 13/4/1359 و اصلاحیه های آن - خواهد بود.

ماده 13-هر كس حقوق مورد حمایت این قانون را نقض نماید علاوه بر جبران خسارت به حبس از نود و یك روز تا شش ماه و جزای نقدی از ده میلیون (000ر000ر10) تا پنجاه میلیون (000ر000ر50) ریال محكوم می گردد.تبصره - خسارات شاكی خصوصی از اموال شخص مرتكب جرم جبران می شود.

ماده 14- شاكی خصوصی می توان تقاضا كند مفاد حكم دادگاه در یكی از روزنامه ها با انتخاب و هزینه او آگهی شود.ماده 15-رسیدگی جرم مذكور در ماده (13) با شكایـت شاكی خصوصی آغاز و با گذشت او موقوف می شود.

ماده 16-حقوق مذكور در ماده (1) در صورتی مورد حمایت این قانون خواهد بود كه موضوع برای نخستین بار در ایران تولید و توزیع شده باشد.

ماده 17-آیین نامه اجرایی این قانون شامل مواردی از قبیل چگونگی صدور گواهی ثبت و تأییدیه فنی و هزینه های مربوط همچنین نحوه تشكیل نظام صنفی رایانه ای، به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور و با هماهنگی وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی و دادگستری به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
قانون فوق مشتمل بر هفده ماده و یك تبصره در جلسه علنی روز یكشنبه مورخ چهارم دی ماده یكهزار و سیصد و هفتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ دهم دی ماه یکهزارو سیصدو هفتادو نه به تأیید شورای نگهبان رسیده است. رئيس مجلس شوراي اسلامي

شوراي انتظامي نظام صنفي رايانه اي كشور و استانها و احكام صادره

مطابق آيين نامه اجراي مواد 46 تا 57 قانون حمايت از پديدآورندگان نرم افزارهاي رايانه اي مصوب 4/10/79 مجلس شوراي اسلامي ، شوراي انتظامي نظام رايانه اي استانها وظيفه رسيدگي به شكايات اشخاص حقيقي و حقوقي در خصوص تخلفات حرفه اي، انضباطي و انتظامي اعضاء را عهده دار مي باشد و چگونگي رسيدگي به تخلفات و تعيين مجازاتهاي انضباطي و موارد قابل تجديدنظر در شوراي انتظامي نظام طبق مواد 51 تا 57 آيين نامه مي بايد ضمنا ماده 53 تشخيص تخلف و انطباق آن با هر يك از مجازاتهاي مقرر در ماده 51 و 52 را به عهده شوراي انتظامي استانها گذاشته است و تكرار تخلف از هر نوع كه باشد موجب مجازات شديدتر خواهد بود. ارتكاب جرائم متعدد مشمول جمع مجازاتها است كه درهر حال مجموع محروميت از 10 سال فراتر نخواهد رفت.
آنچه براي شوراي انتظامي استانها به طور معمولي مشكلاتي را ايجاد مي نمود عدم تمكين بعضي از دستگا ههاي اجرايي در اجراي احكام صادره مي بود اما اين مشكل با رايزني متوليان امور در نهايت ختم بخير گرديد. گزارش ديدار اعضاء هيات مديره سازمان با دادستان كل كشور مويد اين مطلب مي باشد كه از سايت سازمان نقل مي گردد.
دادستان کل کشور: (جناب آقاي دري نجف آبادي)
دستگاههای امنیتی و انتظامی ضمن همکاری با سازمان نظام صنفی رایانه با تخلفات رایانه ای قاطعانه برخورد کنند .
* اعضای هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه کشور با آیت الله دری نجف آبادی دادستان کل کشور دیدار کردند؛
* دادستان کل کشور در این دیدار با اشاره به اهمیت نقش فناوری اطلاعات در توسعه کشور و لزوم اطلاع رسانی سالم و شفاف در جامعه و حفظ امنیت سرمایه گذاری، وظیفه نظارتی سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور در نظم بخشی و ساماندهی به بازار را بسیار پر اهمیت دانسته و تأکیدکرد سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور با حضور جدی و نظارت فعال بر فعالیتهای صنف نسبت به حل مشکلات اهتمام ورزیده و از تبدیل مسائل درون صنفی به پرونده قضائی جلوگیری نماید.
* آیت الله دری نجف آبادی با تأکید بر لازم الاجرا بودن احکام صادره از سوی شورای انتظامی نظام صنفی رایانه ای در تهران و سایر استانها، تأکید کرد: کلیه دستگهای امنیتی ـ اطلاعاتی و انتظامی احکام صادره از سوی شورای انتظامی را اجرا نمایند و با برخورد قاطع با متخلفین، سلامت امور رایانه ای را تضمین کنند .
* وی با تأکید بر لزوم هوشیاری سازمان نظام صنفی رایانه در برخورد با تخلفات ، حضور مؤثر این سازمان در بازار فناوری اطلاعات را موجب کاهش جرایم رایانه ای دانست و گفت: جلوگیری از بروز فساد مالی و اقتصادی و ارتقای سلامت اقتصادی و اجتماعی این صنف در جامعه اسلامی منوط به حضور منضبط و فعالانه نهادهای صنفی و انضباطی در در این عرصه است .
* دادستان کل کشور درپایان تأکید کرد: سازمان نظام صنفی بصورت مستمر گزارش عملکرد خود را به دادستانی کل ارائه نموده و در جهت رفع مشکلات صنف مزبور اهتمام مجدانه تری مبذول نماید .
* در این دیدار گزارشی از عملکرد سازمان نظام صنفی رایانه کشور مطرح شد .


به نقل از « روابط عمومی دادستانی کل کشور»

سلام!

امروز توسعه تجارت الکترونیک برای سهیم شدن مردم عزیز کشورمان از درآمدهای کلان جهانی حاصل از این سبک تجارت و نهایتا رشد در آمد ملی از ضروری ترین امور روزمر’ به شمار می رود. لذا این موضوع مرا بر آن داشت تا وبلاگی ديگر در بلاگر برای این منظور راه اندازی نمایم گرچه ممكنه پستهاي درج شده در اين وبلاگ با وبلاگهاي قبلي من يكسان باشه ولي در هر حال انتشار مجدد آنها براي در دسترس بودن مطالب خالي از لطف نخود بود. ان شاء... تا بتوانيم به خواست و لطف حضرت احديت قدمی کوچک در این راه برداشته باشیم . عیسی نجفی . ارديبهشت سال 87